Overleven oldschool reisbureaus het nog?

Het reisbureau is volgens mij het soort winkel dat de meeste last heeft van de opkomst van online winkelen. Ik hoor het graag als dit niet klopt, want ik baseer dit volledig op mijn eigen bevindingen.

Bij mij in de stad wordt het ene nieuwe appartementencomplex na het andere uit de grond gestampt. Nu komen daaronder voornamelijk nieuwe restaurantjes om uit te proberen (heel vervelend). Maar bij mij in de buurt zijn er ook kleine bedrijfspandjes vrij gekomen. Niet echt de meest prettige ruimtes, want ze hebben alleen aan de voorkant een raam waardoor het nogal donkere hokjes lijken. Maar om niet al te veel af te dwalen: één van de nieuwe bedrijfjes daar was een reisbureau, gericht op reizen naar Australië, als ik het mij goed herinner. Controleren kan niet meer, want het staat alweer leeg.

20120321-174255.jpgJe zou denken, een reisje naar Australië wil men nog wel via een reisbureau regelen. Toch hield dit bureau het niet lang vol. Het kan natuurlijk aan de locatie liggen, concurrentie van het al veel langer bestaande Backpack Australia reisbureau verderop in de stad. Maar is het ook niet de online verkoop die de fysieke bureaus in de weg zit?

Als ik naar mezelf kijk, heeft dit wel behoorlijk effect gehad, maar dan vooral wat betreft stedentripjes, zonvakanties, overzichtelijke reizen met niet al te veel eisen en/of bijzondere vervoersmiddelen. Ik ken maar weinig mensen die dan niet denken: dat kan ik zelf ook wel. Mijn vriend gaf aan zijn reis naar Brazilië echt niet via internet te hebben geregeld en liet dit aan een reisbureau over. Mijn ouders hebben de eerste keer Nieuw Zeeland ook volledig laten uitstippelen van overstap in Hongkong tot de reservering van de camper. De tweede keer kozen zij ervoor alles zelf online te boeken. Goedkoper, maar wel lastiger. Ook tijdens de trip werd het duidelijk dat niet altijd alles even efficiënt of prettig was geregeld, maar dat ging dan vooral om de overstappen, de hoeveelheid tijd ertussen en de bagage die in ene opnieuw ingecheckt moest worden.

Om nog terug te komen op de korte trips en zonvakanties, hierin is het online aanbod overweldigd. Als je eenmaal begint met het uitzoeken van een vlucht en hotel raak je verstrikt in de vergelijkingssites en “spotgoedkope” aanbieders, waar je ook nog mee moet uitkijken. Dat zij zeggen dat ze het goedkoopste zijn, zegt niet dat ze gelijk hebben..

Je zou zeggen dat het reisbureau dat het nog geen twee maanden heeft uitgehouden het qua niche toch best goed gedaan had. Specifieke reizen waarvoor mensen nog naar reisbureaus gaan. Maar dat mocht blijkbaar niet baten.

Over een maand willen we naar Londen voor een weekendje, ik zie nu al op tegen het boeken, wat uiteraard online zal gaan plaatsvinden, maar waar? Iemand misschien een goede ‘online booking’ tip?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *