Is jouw site mobiel gebruiksvriendelijk?

Steeds meer mensen bezoeken websites via mobiele apparaten zoals smartphones en tablets. Om de beste ervaring te bieden op je website en ervoor te zorgen dat bezoekers ook via hun telefoon snel en makkelijk vinden wat ze zoeken is het belangrijk hiervoor je website goed in te richten.

Is het echt nodig?

Misschien denk je nu: Ze kunnen mijn site toch gewoon bekijken? Waarom een speciale mobiele site? Is het de investering, qua tijd en/of geld, waard? Ja!

Natuurlijk kan een gewone website prima bekeken worden op een mobiel apparaat. Dat gaat op een tablet wat beter dan op een telefoon door het grotere scherm. Maar toch wordt de website heel anders gebruikt door het touchscreen.

Daarnaast wordt op een telefoon alles erg klein en moeten bezoekers eerst inzoomen om navigatie of tekst te kunnen lezen. Door het touchscreen zouden ze per ongelijk al op een knop kunnen drukken terwijl ze nog op zoek zijn naar de juiste knop! Dit is niet erg gebruiksvriendelijk. Daarom is een mobiel toegankelijke website belangrijk. Lever mobiel dezelfde gebruiksvriendelijkheid als op een desktop.

WPtouch voor WordPress websites

Mobile websiteIs jouw site makkelijk mobiel te maken? Dat is afhankelijk van het systeem waar je website in is gemaakt. Voor WordPress is er de plugin WPtouch ontwikkeld door Brave New Code (BNC). Naast de gratis variant is er ook een Pro versie waar nog meer functionaliteiten in zitten. In dit artikel ligt de focus op de gratis versie.

Wat doet deze plugin?

Deze plugin herkent het apparaat waarmee je website wordt bekeken en geeft een alternatieve weergave. Je kunt hierin aangeven welke pagina’s er in het mobiele menu te zien zijn en of bezoekers bijvoorbeeld ook in je menu via categorieën en tags door je blog kunnen navigeren. Om deze mobiele versie herkenbaar te maken kun je ook je eigen iconen uploaden, bijvoorbeeld het logo van je bedrijf of organisatie.

WAAROM IS DIT BELANGRIJK?

Of je nu een sportschool hebt, een basisschool of consultant bent, jouw online bezoekers hebben reden genoeg om je website mobiel op te zoeken. Voor de contactgegevens, openingstijden, die ene dienst die je biedt en andere info die iemand direct wil weten. Iedereen (ok, bijna iedereen: 61 procent van de Nederlanders) heeft overal en altijd toegang tot het internet en gebruikt dit steeds meer. Van de Nederlandse jongeren heeft zelfs 89 procent toegang tot mobiel internet (cijfers CBS over 2012, bron: nownederland.nl).

Onvermijdelijk

Bekijk in ieder geval eens je website via een mobiel of tablet. Loop eens een Apple store in, of een andere elektronicazaak,  om daar je site op meerdere apparaten te bekijken. Wat vind je er zelf van, probeer een objectief oordeel te vellen of vraag een ander om mee te kijken.

Een ding is zeker: ook al vind je het nu niet noodzakelijk, in de (nabije) toekomst is het onvermijdelijk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *