SEO in 2018

Zoekmachineoptimalisatie bestaat niet meer uit een paar trucjes. De basis blijft vooralsnog hetzelfde; je onpage SEO moet in orde zijn. Maar met welke ontwikkelingen moeten we het komende jaar rekening houden?

Positie ‘0’ in de zoekresultaten

Het gaat niet meer om de eerste positie maar om positie nul. Helemaal boven aan is de featured snippet inmiddels een vertrouwd beeld. En omdat Google graag direct het antwoord levert is er nu ook de Answer Box. Iedere website wil nu de leverancier zijn van de informatie in deze box. Goed om te weten: de tekst en de afbeelding kunnen van twee verschillende sites komen.

Kwalitatieve content

Kwaliteit boven kwantiteit, dat is waarmee je jouw website nu optimaliseert. Dus zal je bij het creëren van content na moeten gaan wat je doelgroep graag wil, nadat je hebt vastgesteld of ze graag lezen, luisteren, kijken of een combinatie hiervan. Hoe consumeert jouw doelgroep informatie? Zet een gedegen plan op zodat je efficiënt te werk kunt gaan. Stel doelen waarmee je achteraf kunt inschatten of het de investering waard was. Aan een SEO strategie hangt een volwaardige contentstrategie om die kwaliteit van je website op te krikken en te behouden. Dit hoeft overigens geen boekwerk te zijn, een goede strategie past ook op een A-4tje.

Link earning

Link building is niet dood, maar door het earning te noemen geeft het beter aan wat de kwaliteit van een link tegenwoordig moet zijn. Je maakt content die het verdiend om gedeeld te worden. En om het proces een handje te helpen ga je op zoek naar websites en mensen die jouw link wellicht interessant vinden. Zo zei Laura Crimmons, tijdens Yoastcon in november van dit jaar, dat Linkbuilding persoonlijker is geworden. Je doet meer moeite om ervoor te zorgen dat een link ook op een goede site terecht komt met een goed verhaal er omheen. Je zoekt uit welke websites én welke redacteuren aansluiten bij jouw content. Dit kost meer tijd en inspanning, maar levert als het goed is ook kwalitatief betere links op.

Gebruiksvriendelijk

SEO gaat al lang niet meer over het behalen van zoveel mogelijk bezoekers naar je website. Ook hier komt conversie om de hoek kijken. Want wat heb je aan bezoek, als dat bezoek verder niets oplevert? Dus ook op het gebied van websitebezoek is de focus verschoven naar kwalitatieve data. Een gebruiksvriendelijke website, op alle apparaten, is daarom ook in het komende jaar heel belangrijk.

Mobile First

In het afgelopen jaar werd het al vaak gezegd, een website die mobiel toegankelijk is, scoort beter. Dat zal in 2018 alleen maar belangrijker worden, aangezien het mobiele zoekgedrag blijft toenemen. Het is nog niet helemaal duidelijk of Google 2018 bombardeert tot ‘mobile first’ jaar, maar ook als onderdeel van de gebruiksvriendelijkheid stond dit al hoog op de agenda. Belangrijk is het aanbieden van dezelfde informatie op zowel desktop als mobiel. Je kunt je ook verdiepen in AMP; Accelerated Mobile Pages. Het gebruik hiervan neemt toe, maar het daadwerkelijke aantal websites dat hier gebruik van maakt is ten opzichte van het hele internet nog vrij klein.

Local Search

Als we meer mobiel zoeken, zoeken we ook meer onderweg. Goede reden om lokaal goed vindbaar te zijn. Locatie is een belangrijke factor in het algoritmen en heeft veel effect op de zoekresultaten die Google presenteert. Denk bij lokale optimalisatie aan goede zichtbaarheid in Google Maps en via Google Mijn Bedrijf.

Screenshot Google Small Business Google plus banner

Voice Search

Het aantal apparaten in huis en onderweg die via gesproken woord bediend kunnen worden neemt toe. Mensen raken ook meer gewend aan het praten tegen apparaten. In het geval van zoekmachines betekent dit dat iemand minder tijd kwijt is bij een zoekopdracht, even aan Siri of Google vragen en het antwoord komt zo uit de speaker. Je kunt hierop inspelen door de teksten op je website eenvoudig te houden en op natuurlijke wijze te presenteren. Zo zijn de teksten makkelijk op te pikken door de zoekmachines. Ook het gebruiken van een vraag en antwoord format of het toevoegen van een Q&A-pagina bevorderd het halen van een resultaat bij deze manier van zoeken.

Visual Search

Men is steeds visueler ingesteld en zoekt daarom vaker via afbeeldingen en video’s. Een goede reden om je website te voorzien van hoogwaardig beeldmateriaal die inhoudelijk bijdraagt aan de rest van de content. Wanneer je doelgroep hier behoefte aan heeft en de informatie die jij biedt is geschikt, kun je zelf video aanbieden. YouTube is een zeer grote zoekmachine, ook hier kun je zichtbaarheid creëren die voor bezoekers aan je website zorgt.

AI

De inzet van Artificial intelligence (AI) om de algoritmen van zoekmachines te verbeteren blijft zich verder ontwikkelen. De zoekmachine leert hoe hij zoekopdrachten moet interpreteren. Exacte zoektermen zijn daardoor steeds minder belangrijk omdat Google beter de context leert begrijpen. De focus ligt daarom meer op content van hoge kwaliteit en minder op content waarin de exacte zoektermen voorkomen.

AI zorgt ook voor minder grip op algoritme updates. Omdat (kleine) veranderingen in het algoritmen door het zelflerende systeem steeds sneller worden doorgevoerd. De algoritmen worden ook complexer en uitgebreider. Het zal hierdoor niet meer zo makkelijk zijn om achteraf te bepalen wat een daling in de rankings heeft veroorzaakt.

Toename advertenties en gesponsorde content

Tot slot. Het verdienmodel van Google blijft het verkopen van advertenties. Daarom zal het aantal advertenties in de zoekresultaten blijven toenemen. De organische resultaten komen steeds meer in de verdrukking. Toch geven gebruikers van de zoekmachine nog steeds de voorkeur aan de organische zoekresultaten. Ook daarom zal de wijze waarop Google de advertenties toont in ontwikkeling blijven.

screenshot advertenties in zoekresultaten google

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *