Een Google Mijn Bedrijf website

Als je thuis bent in het maken van websites zet je ook voor hobbyprojecten makkelijk ‘even’ een site op. Uiteindelijk gaat er meer tijd zitten in die site dan in de hobby zelf.

Ik heb zo’n hobby: naaien. En ik heb dus ook zo’n website: cleedje.nl. Heel leuk, maar het updaten van het cms en de mailtjes over spamcomments zijn minder leuk. Om de hobby te combineren met werk wilde ik ‘m inzetten als testsite. Maar omdat ik niet toe kwam aan naaien had ik ook geen nieuwe naaiprojecten om als content in te zetten en was het moeilijk de site in te zetten als test.

Maar het is zo jammer als er dan helemaal niets meer is! Daarom heb ik besloten de website op te doeken en in te ruilen voor de nieuwste feature van Google Mijn Bedrijf: de google website. Een super simpel ding. Maar voor mijn doel lijkt het perfect. Aan de slag en na uurtje gepubliceerd. Al kostte het mij vooral veel tijd om foto’s te selecteren en had de google site ook in een kwartiertje klaar kunnen zijn.

Creatief omgaan met eenvoud

Het is één pagina, een ‘onepager’. In die zin komt het overeen met wat ik zelf had gemaakt. Alleen zijn de mogelijkheden zeer beperkt. De site bestaat uit een header, dan een tekstvak, daaronder ruimte voor afbeeldingen en tot slot een kaartje met je contactgegevens.

Ik kan geen logo uploaden voor in de header, ik heb mijn headerafbeelding dus aangepast zodat het logo toch bovenaan de website staat. En terwijl ik dit schrijf lijkt het ook een goed idee om het logo op de afbeeldingen te zetten die ik onderop de pagina upload. Op die manier zorg je toch voor meer zichtbaarheid van het merk.

In dat ene tekstvak moet je alles kwijt, ik had niet veel tekst op de oude site, dus ik kan dit makkelijk kopiëren en een beetje herschrijven. De rest van de gegevens worden uit Google Mijn Bedrijf gehaald zoals naam en contactgegevens. De plek van deze gegevens op de website staat vast en kun je inhoudelijk alleen wijzigen via Google Mijn Bedrijf.

Schermafbeelding Google Mijn Bedrijf website maken

Er zijn wat onhandige beperkingen

Gek genoeg kan ik geen e-mailadres toevoegen aan mijn contactgegevens in Google Mijn Bedrijf, dus ik zal in het tekstvak een link naar mijn e-mailadres moeten opnemen als vervanging voor het contactformulier.

Omdat ik de tag babystore aan mijn account heb hangen wordt er naast het tekstvak een rompertje getoond. Ik kan deze afbeelding niet aanpassen. Dat vind ik wel jammer. Ik had daar graag een eigen afbeelding geplaatst.

Goed voor SEO?

Je hebt maar één pagina en geen mogelijkheid via bijvoorbeeld nieuwsberichten nieuwe content toe te voegen. Nu zie ik dat Google ook ‘Posts’ heeft toegevoegd als nieuwe feature. Ik heb een post gepubliceerd, maar deze wordt helaas niet op de Google website getoond. Een gemiste kans!

Verder kun je geen alt-tags toevoegen of headers, aan de teksten en koppen. En je kunt geen structured data inzetten, tegenwoordig een belangrijk onderdeel van zoekmachineoptimalisatie.

Je kunt social media natuurlijk inzetten voor berichtgeving en je kunt wel zorgen dat de bestandsnamen van je afbeeldingen leesbaar zijn en de juiste woorden bevatten.

Als je op cleedje zoekt komt mijn bedrijfsprofiel in beeld. Maar dan moet iemand mijn site al kennen. Wat als iemand op babyomslagdoek zoekt? Komt deze site dan ook in de resultaten zoals cleedje.nl dat deed. Dat moeten we nog maar afwachten.

Moet jij overstappen?

Zit je in een vergelijkbare situatie als ik hierboven beschrijf? Dan is het een optie. Heb je een website voor je bedrijf? Dan zeg ik nee. Maar dan is het onderhoud ook gewoon onderdeel van je werk en geen hobby. De Google website is geschikt voor iedereen die nog geen website heeft, dan zou ik de mogelijkheid pakken om een eenvoudige website aan de Google Mijn Bedrijf registratie te hangen.

Ik laat mijn oude hobbysite nog even een maandje staan zodat jullie die nog kunnen bekijken en vergelijken. Daarna gaat hij offline en komt die serverruimte weer ten goede van deze website. Eens kijken of ik dan ook weer tijd kan maken voor mijn hobby!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *