Schrijven, fotograferen, video, animatie, allemaal content. Kort, lang, op zichzelf staand of in een serie of een format. Zelf gemaakt of laten maken. Hoe pak je de creatie van content aan en welke aanpak past bij het stadium waar je online communicatie zich in bevindt.

Nieuwe website

Bij een nieuwe website kun je denken aan een volledige nieuwe opbouw van alle informatie. Je zou zeggen dat het afhankelijk is van het formaat van de website hoeveel werk het is, maar eigenlijk is een volledig nieuwe website altijd de grootste kluif aan contentcreatie die je voor je hebt kunnen liggen. Grote of kleine website, voor het team dat eraan werkt is het een groot project waar veel tegelijk en binnen kort tijdsbestek moet worden geproduceerd, beoordeeld en verwerkt. Vaak gaat dit samen met het leren van een nieuw CMS in een nieuwe vormgeving met nieuwe functionaliteiten. Iets dat je goed moet voorbereiden dus.

Contentwerkgroep

Dat kan via een contentwerkgroep met een goed plan van aanpak. Hierin staat alles waar je in het proces rekening mee moet houden. Zo’n plan bevat het doel en de afspraken, de rollen van de verschillende personen en hun plek in het contentcreatieproces. Verder ook de contenttypen die geproduceerd gaan worden en een stijlgids waarin duidelijke keuzes zijn gemaakt. Die laatste moet bijvoorbeeld ook geschikt zijn om naar een tekstschrijver en fotograaf te sturen. En natuurlijk bevat het plan een planning!

Contentkalender

Als de website staat en de social media kanalen zijn ingericht is contentcreatie juist een continue proces. Dit kun je onderbrengen en structureren in een contentkalender. Daar kunnen de formats die je hebt bedacht in je strategie een vaste plek krijgen. Een inhaakkalender is ook belangrijk om je eigen onderwerpen aan de actualiteit te kunnen koppelen. Tot slot geeft het een goed beeld van wat je doet en wanneer. Dat geeft dus ook inzicht in moment waarop er ruimte is voor minder tijdgebonden content en het geeft aan wanneer er een gat valt in de communicatiestroom, waar je dan vervolgens iets aan kunt doen.

Image