Het internet heeft als geweldige eigenschap dat het voor iedereen toegankelijk is. Het aantal mensen met smartphones, computers en tablets is in ons land enorm hoog en blijft wereldwijd stijgen. Er zijn landen waar mensen geen bankrekening hebben maar wel een smartphone.

Zo opent het ook een wereld voor mensen met een beperking. Denk aan fysieke en geestelijke beperkingen, of combinaties hiervan. Maar dan moet een website wel goed ingericht zijn om deze groep goed te bedienen. En dat blijkt nog vaak niet zo te zijn.

Dat is niet altijd zichtbaar maar heel goed voelbaar voor de mensen die informatie proberen te verzamelen van jouw website. De manier waarop de website is opgebouwd en bepaalde functionaliteiten kunnen dat zelfs tegenwerken. Zo kan het zijn dat spraaksoftware van een blinde bezoeker steeds de volledige navigatie opleest als er een nieuwe pagina wordt geopend. Een simpel knopje met ‘skip to content’ lost dit op een eenvoudige manier op en maakt de website in één klap veel gebruiksvriendelijker.

Denk aan een simpele tabel. Ziet er prima uit voor de goedziende mens. Maar de hulpsoftware die de tabel moet uitlezen struikelt over onduidelijke kolommen en rijen die geen informatie geven over de samenhang van de ingesloten informatie. Of denk aan het aanbieden van een telefoonnummer voor slechtzienden, of juist een e-mailadres voor doven. Verplaats je in een beperking en kijk hoe toegankelijk je informatie dan nog is.

Image