Het is inmiddels wel bekend dat de zoektocht naar informatie, diensten en bedrijven tegenwoordig beginnen bij een zoekmachine als Google. Het is dus al lange tijd van groot belang online aanwezig te zijn. Er zijn verschillende manieren waarop een bedrijf zijn online aanwezigheid kan inrichten. Dit hoeft niet perse een actieve manier te zijn, dit kan ook passief om enkel de basis van de producten/diensten en contactinfo van een bedrijf aan te bieden. Uiteraard afhankelijk van het soort bedrijf wordt er voor een actieve, dan wel een passieve online communicatiestrategie gekozen.
Passieve website
Een passieve online aanwezigheid zie ik als een website met de basis. Conversie en klantcontact vindt via andere wegen plaats. De site is niet dynamisch en behoudt voor langere tijd dezelfde content.
Actieve website
Bij een actieve online aanwezigheid hoort een dynamische website. De content veranderd dagelijks, wekelijks of maandelijks door middel van een blog, wisselende acties, of andere content. Conversie vindt plaats via de website net als de mogelijkheid tot contact middels contactformulier, een forum of reactie op bijvoorbeeld de blogposts.
Gebruiksvriendelijkheid
Als een website niet voldoet aan de informatiebehoefte van de bezoeker zal deze snel verder gaan zoeken en de website verlaten. Zorg voor een overzichtelijke site waarin het doel/product/dienst direct duidelijk is ‘boven de vouw’. Gebruik aantrekkelijk en kwalitatief goed beeldmateriaal die aansluit bij de inhoud. De navigatie moet helder en makkelijk in gebruik zijn. Maak vooral ook pagina’s met contactinformatie snel vindbaar.
Content
De content van de website is een zeer belangrijk gegeven. Dit bevat immers de informatie waarnaar de bezoekers van de website naar op zoek zijn. Deze bezoekers verdeel ik over het algemeen in twee groepen: scanners en lezers. Scanners komen voor de eerste keer op de website en ‘scannen’ de content op relevantie. Vinden ze niet wat ze zoeken? Zijn ze binnen een paar seconden weer weg. Deze groep moet dus bedient worden met overzichtelijke tekst met goede koppen en tussenkoppen en aantrekkelijk beeld. De lezers zijn op de site blijven hangen of komen terug naar de website om de content daadwerkelijk te gaan lezen. Deze groep wil je dus de informatie bieden die ze dachten op de website te gaan vinden na het scannen, stel ze hierin niet teleur, want ook dan zijn ze snel vertrokken.
Gestaltpsychologie
De gestaltpsychologie is een tak van de psychologie die begin twintigste eeuw opkwam. Het belangrijkste principe van Gestalt (de Duitse term voor ‘vorm’ of ‘geheel’) is dat je geen losse elementen waarneemt, maar dat je de losse elementen groepeert en als geheel ziet: het geheel is meer dan ‘de som der losse delen’. Het geheel zit in zowel vorm, kleur, afstand en beweging van elementen. Wat we zien is gebaseerd op bepaalde verwachtingen en eerdere ervaringen.
De wetten van Gestaltpsychologie
- Wet van continuïteit: belangrijk voor verleiding en conversie
- Wet van geslotenheid: belangrijk voor overzicht en rust
- Wet van nabijheid: belangrijk voor snelheid van navigeren
- Wet van gelijkheid: belangrijk voor je herkenning